15 Aralık 2007 Cumartesi

KOLAY POĞAÇA


Evlenmeden önce bir yaz bir haftalığına teyzemin Şile'deki yazlığına gitmiştim,işten izinli olduğum bir hafta için...Günler yalnız ve yumuşak geçerken bir gün tesadüfen mutfakta bir çekmecede teyzemin eski bir tarif defterini buldum.Hazine bulmuş gibi hissettiğimi hatırlıyorum.Hem okumaya, hem mutfağa meraklı, hem de boğazına düşkün olunca insan" işte ben" oluyor.!O defteri, bir edebiyatçının Tolstoy'un eserlerini yalayıp yutması gibi bir solukta okuduğumu ve bazı tarifleri not ettiğimi söylememe gerek yoktur umarım.Teyzem harika bir gurmedir bu arada belirtmeliyim.Elinden çıkanı müthiş bir keyifle tüketeceğinizden emin olabilirsiniz.İşte şu yukarıda görünenler o defterin enstantanelerinden biri...yirmi yıldır yaparım ve bizimkiler usanmadan yine bunu isterler. Mayalısını, sirkelisini, kremalısını yaptım.Yok ille de bu dediler. Eh benden günah gitti. Klasik çok klasik ama yapıldığı gün biten poğaçaları buyurun birlikte yapalım.
Teyzeciğim, biliyorum ki okumazsın, hatta bilgisayara yaklaşmazsın bile ama ben buradan yine de sana teşekkür etmek istiyorum.Her zaman yaptığım gibi ...

5 kaşık sulu yoğurt
150 gr margarin( erimiş, ılımış)
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Çörek otu

Harcı:
Yeterince peynir
maydonoz

Bir yumurtayı ayırıp diğer tüm malzemeyle yumuşak bir hamur yapalım.Yumurta kadar parçalar alıp
içine ayırdığımız yumurtanın akını ekleyip karıştırdığımız iç harcından koyalım ve şekil verelim. Yumurtanın sarısını da yüzüne sürelim ve çörek otu serpip 200 derecede kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun

****Yine bir püf noktası: Yumurta akını peynirli içimizle karıştırırsak, peynirler akıp yanmaz ve tepsimizi de kirletmez.Sigara böreği sararken eğer içi yumurta akıyla hazırlarsanız kenarlarını kapatmanıza gerek yoktur.Direk yuvarlayın, gitsin.Kızartırken yine peynirler kesinlikle yağda akıp yanmaz.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...