10 Ekim 2007 Çarşamba

KAYSERİ MANTISI



http://1tarif1lezzet.blogspot.com

KAYSERİ MANTISI




Bu mantılar benim boş bir zamanımda yapıp, hafifçe fırında kurutup, deepfreeze attıklarımdandı. Tatile giderayak telaşe bilirsiniz, fazla oluyor...Bir de yiyecekler tükensin, dolap boşalsın diye eve pek bir şey almıyorum...Eh ev ahalisi de yemek istiyor...Hayat kurtaran kahraman mantılarım böylelikle devreye girmiş oluyorlar.15 Haziran'da bu yemek pişti ve yenildi ancak siz 18 Haziran da görebiliyorsunuz... Arşivden yani:-)) Bu arada geleceğe hakim olduğunu hissetmek güzel bir duyguymuşşşşş.

Hadi geçelim tarifimize:


Kayseri mantısı malzemeler:

Hamuru:

  • 1/2 kg un
  • 2 adet yumurta
  • tuz
  • çok sert bir hamur olacak kadar su


İç malzemesi :

  • 250 gr kıyma
  • 1 adet soğan(çok çok ince kıyılması gerekiyor)
  • tuz
  • karabiber
  • 2-3 sap maydonoz(ince kıyılacak)

***Hepsini yoğurup , bekletiyoruz.

Salçalı sosu:

  • 1 kaşık zeytinyağı
  • 1 dolu tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 dolu tatlı kaşığı biber salçası
  • pul biber, kırmızı toz biber
  • tuz
  • yeterince et suyu



Ayrıca:


  • Haşlamak için 4 bardak su
  • tuz
  • ilave etmek için 1 bardak soğuk su

Üzerine:
  • sarımsaklı yoğurt
  • sumak
  • nane


Yapılışı:


  1. Yarım kilo unu, iki adet yumurtayı biraz tuz ve su ile birlikte, oldukça sert bir hamur elde edecek şekilde yoğuralım.
  2.  İki parçaya ayırıp, kalınca yufka şeklinde açalım ve önce uzun şeritler, sonra 1,5 cm lik küçük kareler halinde keselim.(Mantı sıkması bitene kadar kurumasın diye üzerine hafif nemli bir bez örtün) 
  3. Bu parçalara kıymalı harçtan birer parça koyalım, dört köşesini ortada bohça şeklinde kapatalım(yapıştıralım,sıkalım). 
  4. Mantıların hepsi hazırlanınca bir tencerede, tuz katılmış kaynar suda 13-15 dakika gibi pişirelim.(piştiğini anlamak için ya bir tane alıp kontrol edebiliriz veya kaynama suyunun köpüğünün geçmiş olması gerekir). 
  5. Soğuk su ilave edip yarım dakika bekleyip dibe çökünce süzelim. 
  6. SERVİS YÖNTEMİ 1 :Kepçeyle mantıları servis tabaklarına alalım. Üzerine salçalı sos ve sarımsaklı yoğurt ilave edip, sumak ve naneyle servis yapalım.
  7. SERVİS YÖNTEMİ 2 : Mantıları hazırlanan sosun içine karıştırıp tabaklara servis yapalım. Üzerine sarımsaklı yoğurt , nane ve sumakla servis yapalım


Afiyet olsun





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...